duminică, 8 martie 2015

PROMISIUNI PENTRU O VIITOARE ASFALTARE A ULIȚELOR DIN SMEENI

Oficiali din primărie le garantează locuitorilor că începând cu acest an vor începe lucrările de asfaltare a mai multor străzi din întreaga comună. Peste 90 miliarde de lei vechi se vor cheltui in urmatorii 3 ani, costul a circa 7,3 km de sosea. 
Dezvoltare Locală (PNDL).
Este vorba despre un proiect de asfaltare a străzilor din comuna Smeeni după cum urmează:
– Satul Smeeni va beneficia de 3 643 metri liniari (3,6 km) de asfalt, in Udați Mânzu se va asfalta 1 561 ml, satul Albești se va înnoi cu – 864 ml de asfalt, Călţuna 886 ml, iar Moisica cu 380ml.
In total, modernizarea drumurilor in comuna Smeeni se va realiza pe o suprafața de 7,3 km.
Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA se ridica la suma de 9.030.140 lei (peste 90 miliarde lei vechi) din care 8.751.920 lei de la bugetul de stat, urmând ca diferența de 211.150 lei să fie asigurată de la bugetul local. Surse din cadrul primăriei afirmă că deocamdată proiectul se află in fata achizițiilor publice, iar suma aceasta ar putea scădea.
Termenul de realizare a acestui proiect este de 3 ani de la semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice (managerul acestui program). Mai precis daca anul acesta, 2015,  vor începe lucrările odată cu semnarea contractului de finanţare, lucrările se vor finaliza în 2018.
Optimişti şi încrezătorii în reuşita acestui proiect, reprezentanţii administrației locale din Smeeni, speră ca odată cu demararea lucrărilor de asfaltare a uliţelor din comună, pentru sătenii de aici ” va fi sărbătoare atunci când vor vedea utilajele de asfaltat pe străzile din localitate. Şi asta pentru că, de mai bine de două decenii aşteptau să scape de calvarul prafului şi noroiului de pe uliţele satului. Nu vor mai calca pe pietre, nu vor mai avea praf de la fiecare mașină care trece pe drum, iar cizmele de cauciuc vor fi de tristă amintire.
 Deşi veştile legate de asfaltarea străzilor din comună sunt îmbucurătoare, pentru aleşii locali din Smeeni există şi motive de tristeţe. Zilele acestea s-a aprobat si bugetul pentru anul 2015 care este cu mult mai mic decât în anii trecuţi.
 Veniturile planificate de compartimentul contabilitate al primăriei, care a întocmit proiectul de buget local pentru anul în curs este de 6.265.000 lei.
Cea mai mare parte a banilor – 52,09 % – 3.264.000 lei va merge către învatamant (salarii, sume prevăzute prin hotărâri judecătorești, cheltuieli materiale).
Sănătatea va primi 10,69% – 670.000 lei, iar pentru funcționare (salarii, energie, telefon, posta, materiale de curățenie etc ) primăria comunei Smeeni va cheltui 790.000 lei – 12,60 % din bugetul pe 2015. Pentru protecția sociala se prevede suma de 664.000 lei -10,59 % , iar cultura si sportul (salarii, internet, religie, ziua comunei ) are alocată suma de 112.000 lei – 1,80 %.
Serviciile publice, protecția mediului si drumurile, toate la un loc adună o cheltuială de aprox. 7 % din buget. Restul de aproximativ 5% – reprezintă investițiile pentru comună.
Cea mai mare parte a consilierilor locali din Smeeni, afirmă că este vorba despre un buget de criză, care nu acoperă nici pe departe necesităţile reale ale comunei Smeeni.
“În timp ce comunele mici, cu bugete de câteva miliarde lei vechi, sunt avantajate de noua împărţire guvernamentală a bugetului, localităţile mari ale judeţului, cum este şi comuna Smeeni, au pierdut BANI importanţi  Cel puţin în cazul nostru, faţă de anul trecut am pierdut nu mai puţin de 14 miliarde lei vechi. Acest fapt ne blochează o mare parte din investiţiile preconizate în acest an, situația nu este tocmai roz, insă nu vom sta cu mâinile in sân“ comenta primarul Ion Andrei, pe marginea bugetului local, din acest an.
Primarul comunei Andrei Ion este optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei şi realizarea de investiţii, in ciuda tuturor greutăților apărute, dar le cere sătenilor răbdare şi înţelegere.

Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri