miercuri, 11 martie 2015

CALŢUNA, Satul din comuna Smeeni, care pe an ce trece rămâne fără pășune

"Promisiunile pe care le-au promis ei... şi noi îi iubim foarte mult pentru islazul ăsta... să ne dea păşunea noastră dom' le, să  ne dea păşunea la animale că avem şi noi animale... cea mai mare durere pe la noi, ASTA  este ...." . Acestea au fost cuvintele unui bătrân din satul Călţuna din Smeeni, rostite în urmă cu aproape un an de zile. El a făcut referire în primul rând la autorităţile locale din Smeeni, care le-au promis, că până cel târziu în toamna lui 2014 vor rezolva problema păşunii din sat.
Pășunea din satul Caltuna se diminuează de la an la an 
Mai precis sătenii din Călţuna au primit asigurări din partea aleșilor locali că se vor face măsurători, iar suprafețele de pământ găsite în plus în diverse locuri se vor transforma cel târziu din primăvara acestui an (2015) în pășune. 

Iată că a venit primăvara şi cei din Călţuna așteaptă cu sufletul la gură să vadă cum păşunea moştenită de la strămoşii lor, încă din anul 1918, se va reîntregi.

De-a lungul anilor cei care au ocupat fotoliul de primar în Smeeni, au încercat sa rezolve această problemă delicată a țăranilor din Călţuna, care de peste 15 ani observă cum, an de an, rămân fără suprafeţe importante din păşune, iar animalele lor nu mai au ce mânca, mai ales în zilele toride de vară. 

In Campania electorală din anul 2012, Nicu Năstase, încă primar la acea vreme în Smeeni, le spunea oamenilor: " Aici la Călţuna sunt cetăţeni, cu titluri de proprietate, unde se află păşunea dumneavoastră. E proprietatea lor. Cine v-a spus că vă dă pășunea vă minte. Cum să dau păşunea acolo unde este proprietatea unui om. Conform Constituţiei proprietatea în România este garantată. In vatra satului, lângă Călțuna sunt terenuri în plus care nu sunt prinse în titlul de proprietate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte sate din comuna Smeeni. Aici în sat la dumneavoastră sunt în plus 31 de ha. Există posibilitatea că cei care sunt proprietari să vândă terenurile, primăria să le cumpere şi să le transforme prin hotărâre de Consiliul local în păşune, iar primăria să devină proprietar, dar este foarte greu sa se întâmple lucrul acesta." 

La acea vreme, primarul din Smeeni nu a putut să le promită celor din Călţuna ca le va da păşunea. In schimb, actuala conducere a primăriei din Smeeni, prin vocea d-lui primar Andrei Ion, intr-un interviu dat în vara anului 2014, declara:" La Călţuna sunt o grămadă de terenuri pe care oamenii le au în plus, în general sunt extinderi de curţi. Treaba este rezolvată în proporţie de 70-80%. Din păcate acum sunt recolte şi nu mai putem continua, însa imediat ce se strâng recoltele, o sa facem de aşa natură încât terenurile care sunt în plus, să le aducem unde este păşunea. Păşunea acum este pusă toată în titlul de proprietate. Interesant este că, deşi este pusă în titlul de proprietate, este în continuare păşune, adică cei care au terenul acolo la păşune, cu siguranţă îl au altundeva, că altfel se duceau şi-l luau acolo. La Călţuna sunt oameni, care n-au avut pământul de la revoluţie, l-au avut în titlul de proprietate, dar nu l-au avut fizic". 

Edilul din Smeeni declara atunci că imediat ce se strâng recoltele, adică din toamnă, oamenii vor avea păşunea. Toamna a trecut, iată a venit primăvara şi sunt semnale de la sătenii că islazul nu va fi reîntregit aşa cum l-au avut de la strămoşi. 

Vom urmări îndeaproape acest subiect şi vom reveni cu detalii în perioada imediat următoare. Pana atunci, iata cateva din materialele pe tema pasunii de la Caltuna, in clipurile de mai jos:





Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri