luni, 16 martie 2015

NUMARUL INCENDIILOR DE PE RAZA LOCALITATII SMEENI ESTE IN SCADERE

În ultimii ani, în localitatea Smeeni au avut loc şi evenimente nedorite, mai ales în rândul cetățenilor care au avut de suferit de pe urma incendiilor.  Acestea, deşi nu au fost prea dese, au creat uneori pagube destul de importante proprietarilor, cărora le-au luat foc casele sau anexele din gospodărie. O parte din aceste incendii, care au avut loc pe raza localităţii Smeeni, au făcut obiectul unor ştiri apărute pe canalul de youtube Smeeni WebTV, fiind mai apoi preluate şi de publicaţiile de ştiri judeţene şi chiar naţionale.

Localitatea Smeeni se număra printre puținele din județul Buzău ce deține o autospeciala destinata stingerii incendiilor

Un astfel de incendiu, ce a mistuit o casa întreagă, a avut loc pe 2 februarie 2012, in satul Smeeni. Incendiul a pornit de la o sobă nesupravegheată. Proprietarul casei s-a văzut cu agoniseala de o viaţă distrusa în doar câteva minute. Atunci, datorită îngheţului apa a îngheţat pe furtunurile pompierilor, iar intervenţia lor a fost foarte dificilă. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă pagubele materiale au fost destul de importante, proprietarul rămânând fără casa şi lucrurile din ea in mijlocul iernii. Iată mai jos câteva imagini de la acest incendiu.


Tot în 2012, pe 21 martie pe raza satului Albeşti din comuna Smeeni, Buzau a izbucnit un incendiu  la o căpiţă de paie de mei din gospodăria unui localnic. Soţia acestuia a strâns o parte din gunoaiele din curte, dându-le foc în apropierea unor căpiţe de furaje de mei şi lucernă. Pentru câteva minute nu a supravegheat focul, iar o scânteie a sărit peste furajele uscate. Incendiu a izbucnit foarte repede, fiind anunţat chiar de fiica femeii care a alertat imediat vecinii. Cei care au lichidat incendiul au fost pompierii civili de pe lângă primăria din Smeeni. In urma incendiului au ars peste 50% din furajele pentru animale pe care proprietarul le avea in gospodărie.


Un alt incendiu, de astă dată în vara lui 2012 pe 5 august, a avut loc în apropierea parcului din Smeeni, atunci când ca din senin a luat foc vegetaţia uscată din împrejurimi, flăcările riscând sa se întindă şi în curtea Spitalului de Boli Cronice Smeeni. Incendiul a fost văzut de locatarii blocului din apropiere care au anunţat imediat pompierii civili din cadrul Primăriei Smeeni. Aceştia au sosit în câteva minute, au localizat incendiul şi l-au stins în circa 20 de minute. Cauza exactă a incendiului nu a fost stabilită, însă totul s-a pus pe seama temperaturilor ridicate din acea perioadă, a vegetaţiei foarte uscate, precum şi a faptului că în acea zonă se strângeau gunoaiele menajere, iar cioburile de sticlă sparte au reflectat lumina soarelui puternic, aprinzând vegetaţia uscată.


In toamna lui 2012, pe 4 noiembrie la lăsarea întunericului a izbucnit un incendiu puternic in gospodăria unui localnic, din satul Albesti, com. Smeeni. Focul s-a manifestat la furajele din spatele casei care au ars aproape în întregime, flăcările atingând la înălţimea de 2-3 m, riscând să cuprindă atât locuinţa proprietarului cât şi grajdurile de animale ale vecinului.
Primii care au intervenit au fost câţiva localnici care au sărit care mai de care cu galeţi cu apă, însă, flăcările fiind prea puternice,  au fost nevoiţi să anunţe pompierii din localitate, care sosiţi la faţa locului au localizat incendiul şi au stăpânit flăcările până la sosirea echipajelor de pompieri de la ISU Buzău. Aceştia au intervenit cu două autospeciale cu apă şi au lichidat incendiul în circa 45 de minute.


Anul 2013, în Smeeni a fost la fel de "bogat" în incendii ca şi 2012.
Pe 3 martie, in jurul orelor 15.00 formaţiunea civila de pompieri de la Primăria din Smeeni a fost alertata de un cetățean din Smeeni care-i anunţa izbucnirea unui incendiu la coşul de evacuare a fumului de la centrala termică din locuinţa.
Ajunşi la faţa locului, focul se manifesta in spatele casei, acolo unde era construit coşul de fum. In câteva minute incendiul a fost lichidat, însă un localnic, care a ajutat la stingerea focului, era cat pe ce sa-si taie doua degete de la o mana, in incercarea sa de a desprinde cu un topor izolatia de pe cosul de fum. O mică neatenţie şi iată că „eroul" care a vrut sa facă o faptă bună, s-a ales cu o vizită neaşteptată la spitalul din Smeeni, apoi la UPU Buzau. Din fericire bărbatul nu şi-a pierdut cele două degete, însă cu siguranţă îşi va aduce aminte de acest incendiu toată viaţă, mai ales când va folosi mâna.


Tot în 2013, pe 28 martie, in jurul orelor 21.30 la locuința lui Togan Vasile din satul Smeeni, a izbucnit un incendiu puternic, în urmă căruia casa împreună cu toate lucrurile şi actele proprietarului au ars complet.
Acesta a declarat ca fusese la munca cu ziua la un cetăţean din comună, iar pe înserate vrând să mănânce,  a aprins lumânarea, neavând curent electric. Intre timp şi-a adus aminte ca fiica lui, în vârstă de 8 ani se află la bunici şi fără sa se gândească sa stingă lumânarea,  a plecat sa o aducă acasă sa mănânce împreună cu ea. Când s-a întors şi-a găsit casa în flăcări. A încercat să stingă focul cu zăpadă, însă acesta devenea din ce în ce mai puternic.


Pe 4 noiembrie, de aceasta dată in 2013 a izbucnit cel mai devastator incendiu din acel an în Smeeni. Flăcările au cuprins gospodăria unui localnic din  satul Udati-Lucieni. Aproape toate animalele din ogradă au ars de vii şi toate anexele au fost făcute scrum. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la un scurt circuit la instalația electrica improvizată in grajdul de animale.
Pompierii buzoieni au intervenit cu doua autospeciale și au reușit să stingă focul după circa 2 ore si jumătate. Pagubele suferite de proprietar au fost destul de însemnate. Acesta și-a găsit carbonizate aproape toate animalele: 8 porci şi 6 capre.
Deşi i-a ars jumătate din gospodărie, proprietarul a răsuflat ușurat cu gândul ca la doar câțiva pași de flăcări se aflau peste 500 de baloti din paie de grâu, care se puteau aprinde in orice moment si care ar fi făcut prăpăd in aproape întreg satul.


Anul 2014 din fericire a fost unul "extrem de sărac" în incendii la Smeeni. Vegetația uscată a dat însa bătăi de cap autorităților locale care au folosit autospeciala primăriei pentru a stinge focul apărut fie pe marginea şoselei, fie pe la rampele de gunoi de grajd. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. 
Iată mai jos câteva imagini video din 2014 de la intervenţiile cu autospeciala primăriei Smeeni.


Din nefericire şi anul 2015 a debutat cu un incendiu la Smeeni. Pe 21 ianuarie imediat după lăsarea întunericului, flăcările au cuprins locuința unui bărbat de 50 de ani din satul Smeeni. Incendiul a izbucnit la partea din spate a locuinţei, acolo unde bărbatul avea o cameră unde locuia singur. Incendiul a pornit de la hornul casei care s-a autoaprins.
Din fericire pompierii au ajuns la timp pentru a stinge flăcările, însă chiar şi aşa o parte din locuinţa bărbatului a fost mistuită de flăcări.




Deşi aceste incendii au produs pagube materiale şi nimeni nu şi le-a dorit, din fericire în niciunul nu au pierit vieţi omeneşti. Trebuie remarcat însă faptul că localitatea Smeeni  se numără printre puţinele din judeţul Buzău ce deţine o autospecială de pompieri, ceea ce reprezintă un avantaj, în cazul în care evenimente nedorite de acest gen ar putea să mai apară.   

Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri