sâmbătă, 7 martie 2015

UNUL DINTRE CELE MAI MARI TARGURI DIN BARAGAN SE AFLA LA SMEENI, in județul Buzau


TÂRGUL DE LA SMEENI ESTE LOCUL ÎN CARE, SÂMBĂTĂ DE SÂMBĂTĂ ÎNTRE ORELE 6.00 ŞI 10.00, SUTE DE OAMENI DIN TOATE COLȚURILE JUDEȚULUI BUZĂU SE STRÂNG PENTRU A-ŞI VINDE MARFA SAU PENTRU A CUMPĂRA CELE NECESARE GOSPODĂRIEI. SITUAT LA MARGINEA LOCALITĂȚII, LÂNGĂ CĂLMĂȚUI, ACEST TÂRG ESTE CATALOGAT DE CEI MAI MULŢI DINTRE COMERCIANŢII CARE VÂND PRIN PIEȚELE ŞI OBOARELE DIN JUDEȚ, CA FIIND CEL MAI MARE DIN BUZĂU ŞI CHIAR DIN TOATĂ CÂMPIA BĂRĂGANULUI.


Târgul este neîncăpător mai ales in preajma marilor sărbători
Dat în folosinţă la începutul anilor '90, acesta a funcţionat o perioadă de câţiva ani la ieşire din Sălcioara, lângă fosta moară de făină, apoi la începutul anilor 2000 a fost mutat în actuala locaţie, unde de aproape 15 ani reprezintă pentru locuitorii din Smeeni şi localităţile învecinate o sursă importantă de aprovizionare cu cele mai diversificate produse, la preţuri accesibile pentru orice buzunar.

Organizat pe sectoare de desfacere amărfurilor, cei care vin aici pot vinde sau cumpăra cereale, legume, fructe  sau diverse produse agro-alimentare. De asemenea nu lipsesc comercianții de îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de feronerie sau cherestea, precum şi produse electrocasnice. Un sector destul de mare îl ocupă crescătorii de animale ce săptămânal încerca să-şi vândă porcii, vacile, oile şi chiar caii.
Cele mai aglomerate perioade din an sunt în preajma marilor sărbători religioase, atunci când pe porţile oborului de la Smeeni păşesc peste 1000 de oameni. Majoritatea sunt localnici din Smeeni însa, târguielile şi le fac la fel de bine şi cei din Gherăseni, Brădeanu, Maxenu, Ţinteşti, Pogoanele, Costeşti, Gălbinaşi, Padina, zona Râmnicului sau oraşul Buzău Aici se întâlnesc atât comercianţi din Smeeni şi comunele limitrofe, dar şi din alte judeţe, Ialomiţa, Vrancea, Covasna, Brașov sau chiar Sibiu. 
Foarte util, dovada fiind numărul mare de cetățeni prezenți în fiecare sâmbăta, ar fi necesară sistematizarea lui în sensul executării unor drumuri asfaltate şi alei pietonale, separarea activităților, pentru evitarea aglomerației din zona intrării.

Cu toate că în anul 2013, prin vară, aici s-au efectuat lucrări de amenajare şi pietruire, majoritatea comercianților spun că ar trebui sa se facă învestiții şi în dotarea cu mai multe tarabe, astfel încât oamenii care vor sa-si vândă marfa sa nu mai fie nevoiţi sa o depoziteze pe jos.
De asemenea cei care comercializează produse perisabile, brânză, lapte, ouă sau peşte nu vor sa-şi mai expună marfa, în aer liber, ci să se construiască o fel de hală, la fel ca cea din marile pieţe de la oraş, pentru a le oferi oamenilor produse proaspete şi de calitate şi a nu mai primi amenzi pentru nerespectarea normelor de igienă şi depozitare a mărfii.

Aflat într-o zonă destul de joasă, în ultimii ani autorităţile locale din Smeeni au amenajat suprafața târgului cu pietriş pentru a evita inundarea acestuia, atunci când râul Călmăţui îşi revarsă apele, aşa cum se întâmplă aproape în fiecare perioadă mai ploioasă din an.

Fiind un târg foarte mare, aici nu lipsesc intermediarii care cumpăra de la ţărani cu un preţ şi vând cu altul, uneori făcând şi speculă. Aceştia strică preţul pieţei şi astfel, adevăraţii crescători nu-şi pot vinde marfa.
Cei mai mulţi dintre comercianţi nu au un contract încheiat cu primăria din Smeeni, cea care se ocupă de organizarea şi funcţionarea acestui târg. Taxa pentru cei care vând aici este de 5 lei, sumă încasată săptămânal de angajaţii primăriei de la fiecare comerciant. Aici sunt necesare controale frecvente pentru a verifica dacă toţi comercianţii plătesc această taxă şi dacă toţi banii colectaţi ajung în conturile primăriei.

Concesionarea acestui târg, ar putea fi o soluţie pentru modernizarea lui, dar şi pentru eliminarea neregulilor, care deşi există, mulţi nu le recunosc. 














Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri