duminică, 15 martie 2015

SMEENI, COMUNA DIN BARAGAN CU 9 BISERICI ORTODOXE IN 7 SATE


La o populaţie de peste 6 000 de locuitori în Comuna Smeeni se afla 9 biserici: 2 in Smeeni si câte una în Bălaia, Moisica, Albeşti, Călţuna, Udaţi şi Lucieni, precum şi biserica de la Fântâna Tămăduitoare, aflată la 1.5 km distanta de Smeeni, către Maxenu.



Biserica din Bălaia este situata pe DN2 C, la ieşire din sat şi este cel mai nou lăcaş de cult din Smeeni, fiind construită începând cu anul 2000, lucrările fiind finalizate in anul 2005. Aici se află un număr de aproximativ 200 de locuitori creştini ortodocşi.
Biserica Balaia din Smeeni
Cea mai cunoscută biserică  din Smeeni este cea de la Fântâna Tămăduitoare.  Construită la începutul anilor 90, a fost loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi din întreaga ţara, datorită izvorului de aici, a cărei apă are calități terapeutice. Cei care au trecut pe aici la începutul anilor 90 au făcut donații pentru construirea bisericii. Cu banii stransi s-a cosntruit si o clădire cu două nivele, gândită a fi folosită ca loc pentru odihnă pentru cei veniţi aici de departe. Această clădire în cel mai scurt timp se va transforma intr-un cămin pentru persoane vârstnice.


 In ultimii ani, în prima vineri de după Paşte, de Izvorului Tămăduirii, la aceasta biserica se strâng sute de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a apei. Iată aici informații si legende despre biserica de la Fantana Tamaduitoare.



Imediat ce intri in Smeeni, pe o uliţă laterală la aproximativ 250 de m, se află Biserica ce poarta hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. A fost construită între anii 1866 şi 1869 şi reparată în 1883. De-a lungul timpului a fost restaurată in repetate rânduri: în anul 1961 şi începând cu anul 2002. In urma cu 3 ani s-au finalizat lucrările de renovare, astăzi biserica fiind loc de rugăciune pentru mai bine de 1500 de credincioşi, ea fiind neîncăpătoare mai ales în perioada sărbătorilor de Paşte.
Biserica din satul Smeeni


Imediat ce treci de centrul localităţii Smeeni, in faţa liceului de aici se află Biserica Sf. Nicolae din Sălcioara. Biserica a fost construită în anul 1926 şi este declarată monument de arhitectură. 
Biserica din Salcioara- Smeeni
Până în 1926, în cimitirul de la Sălcioara a existat o altă biserică din lemn construită in secolul al XVIII-lea de nişte călugări. Aflată intr-o stare avansată de degradare aceasta nu a mai fost folosită din 5 noiembrie 1939, astăzi fiind o ruină. (Citeşte mai multe aici: http://smeeni.uv.ro/mai_2013/biserica_veche_salcioara.html)



Biserica din satul Moisica se află la circa 300 de m, pe prima stradă cum intri in sat. Poartă hramul Sfântului Nicolae şi  fost construită în anul 1842. A fost reparată în ani 1900 şi 1937, iar de curând a fost renovată şi resfințită,  ea fiind loc de rugăciune pentru un număr de aproximativ 350 de credincioşi.
Lucrari de renovare a bisericii din Moisica - martie 2008

Nici in satul Albeşti biserica nu este situată pe şoseaua principală. Aflată undeva către marginea localităţii, înspre râul Călmățui lăcaşul poartă hramul Sf. Mare Mucenic Dumitru şi datează din anul 1855. Tradiţia spune că este ctitoria  Catincăi Vernescu, spre a i se ierta păcatul uciderii soţului ei, Dumitru Vernescu. Astăzi biserica deserveşte circa 1000 de credincioşi.

Biserica din satul Albesti, comuna Smeeni 
In satul Călţuna biserică este situată pe DN 2C, in faţa scolii din sat. Poartă hramul Sfântului Vasile. Este construită în anul 1940, fiind loc de rugăciune pentru 500 de creştini ortodocşi. 
Biserica din satul Caltuna, comuna Smeeni

In satul Udaţi Manzu se află biserica ce poartă hramul Sfântului Nicolae. Ctitorită în anul 1862, la început a fost din lemn, apoi în anul 1962 a fost demolată şi reconstruită din cărămizi.  Parohia de aici numără aproximativ 1000 de enoriaşi.
Biserica din satul Udati-Manzu, comuna Smeeni
Ultima biserică ce aparţine de comuna Smeeni este cea din satul Udaţi-Lucieni. Poartă hramul Sf. Ilie şi al Sf. Andrei şi este alături de biserica din satul Bălaia, recent construită. Lucrările au demarat în anul 2001, iar sfinţirea a avut loc pe 16 ianuarie 2011. Până la construirea acestei bisericii credincioşii, în număr de aproape 400, erau nevoiţi sa meargă pe jos fie la biserica din Udaţi-Mânzu, fie la cea din Călţuna.
Biserica din satul Udati-Lucieni


Urmariti mai jos imagini video de la diverse sarbatori religioase din bisericile de pe raza comunei Smeeni.









Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri