duminică, 22 martie 2015

SMEENI-UL SENZAŢIONAL, INTERESANT, DIFERIT SAU DOAR "OBIŞNUIT DE NORMAL" ?

Cu toate ca titlul este unul puţin forţat, încerc să vă prezint câteva din anumite aspecte ieşite din comun, surprinse prin localitatea Smeeni în decursul ultimilor ani.  Poate pentru mulţi dintre noi acestea ni se par lucruri normale, deoarece ne întâlnim aproape tot timpul cu ele, există însă mulţi care se minunează ba chiar rămân surprinşi atunci cand le aud sau le vad. Iată doar câteva din lucrurile sau evenimentele ieşite din comun cu care Smeeni-ul s-a făcut cunoscut mai ales în presă si pe internet, in ultima perioada.

Panorama lunca Calmatuiului de lângă Smeeni
Începem cu unul dintre nenumăratele clipuri apărute pe internet, din iarna anului 2012, atunci când cea mai mare parte din Bărăgan a fost acoperită de zăpadă care pe alocuri a îngropat sate întregi. Nici Smeeni-ul nu a fost ocolit, iar troienele au ingropat multe case. Iată imagini de atunci care au făcut înconjurul ţării.  


In primăvara anului 2013, un cetăţean din Smeeni se remarca în comunitate dar şi în presa locală din Buzău cu
expoziţia sa de vechituri amplasată prin curtea casei.
Constantin Marian de 56 de ani din Smeeni a devenit celebru prin sat pentru pasiunea lui, aceea de a strânge lucruri învechite, deteriorate, care pentru mulţi oameni nu mai au nicio valoare. A umplut curtea de oale vechi din lut, pluguri sau roţi de căruţe pe şenile, televizoare şi aparate de radio vechi, icoane, tablouri, obiecte de fierărie şi lemnărie, sifoane din sticlă de acum 50 de ani, tablouri sau icoane, lucruri aruncate prin gunoaie de către cei care se încurcau de ele, chiar şi o piatră care i s-a părut că ar putea fi antică, adusă de pe un şantier arheologic din zonă.  Cu un gust estetic deosebit, le-a distribuit prin curte pe unde a crezut de cuviinţă, poarta casei fiind călcată aproape zilnic de oameni din sat, ori cunoscuţi, curioşi să viziteze muzeul din aer liber.  


Nu putem vorbi despre lucruri deosebite din Smeeni, dacă nu amintim şi de biserica veche din cimitirul de la Sălcioara. Deşi este o ruină, astăzi încă se mai observă zidurile ei, care au adăpostit  lăcaşul de cult pentru locuitorii din Sălcioara până în anul 1939.  


Cine nu a văzut pana acum o barza? O întrebare care, cel puțin in Smeeni sau Bălaia nu cred că-şi are rostul. De zeci de ani, în satul Bălaia şi la Smeeni in zona târgului poposesc berzele. Au cuibul lor construit în vârful unor stâlpi de electricitate şi acolo revin în fiecare primăvară. Pentru Smeeni este un lucru normal, însă pentru alte comunităţi prezenţa berzelor înseamnă ceva inedit.


Dacă astăzi celebrul Brâncuşi ar fi trăit, cu siguranţă ar fi făcut o vizită la Smeeni pentru a se întâlni cu un localnic de aici care a sculptat şi el Masa Tăcerii, însă în zăpadă.

 

Inca de la începutul primaverii si pana toamna târziu locuitorii de la marginea satului Bălaia se culca si se trezesc cu sunetul provocat de zecile de mii de broaște ce sălășluiesc in balta de lângă sat. Odata cu lăsarea întunericului începe „concertul". Locuitorii de aici spun ca așa este in fiecare noapte, unii dintre ei chiar dorm afara pe prispa casei, relaxându-se si odihnindu-se in sunetul „boilor baltii" si al broastelor. Intr-adevar, dacă natura este liniștita oricine poate asculta „muzica" lacurilor", care daca pe unii ii relaxează, pe alții ii pot înfiora, asociind sunetele cu unele desprinse parca din filmele de groaza sau SF.

Aici se afla 2 lacuri interesante neștiute de mulți. (Aici si aici gasiti imagini cu ele). In urma cu zeci de ani era un paradis al pasărilor si al viețuitoarelor iubitoare de apa, un fel de DELTA DUNARII din Bărăgan.


Cu toții am invătat la scoală la orele de ştiinţe ale naturii şi mai târziu la fizică, faptul că apa în natură are un circuit continuu, „Circuitul apei în natură". Ea se găseşte sub diferite forme solidă, lichidă sau gazoasă. N-am sa fac aici o lecţie de fizică sau ştiinţe, ci vreau sa vă prezint un fenomen pe care mulţi l-aţi văzut şi nu i-aţi acordat importanţă. Nu ştiu daca este ceva spectaculos, deoarece cu siguranţă are o explicaţie ştiinţifică, ce are legătură, cel mai probabil, cu CIRCUITUL APEI IN NATURA.
Odată cu ploile de primavără pământul acumulează foarte multă umezeală şi acest lucru se observă, cel puţin la Smeeni, dacă treci prin zona de pe lângă Călmăţui. Aici, pe vechiul curs, acela ce vine dinspre Fântână, apa  pe anumite porţiuni începe sa se evapore, iar fenomenul se poate vedea seara cu ochiul liber.


In primăvara anului 2014, la ieşire din satul Moisica, intr-un lan de orz s-a petrecut un fenomen la prima vedere ieşit din comuna. In mai multe locuri spicele au fost culcate la pământ, intr-un mod foarte ciudat pe mai multe porțiuni, la prima vedere in urma  unui vânt foarte puternic.
Mulţi au speculat de pe urma acestui fenomen, in special presa, asociindu-l cu venirea extratereştrilor.


Tot în 2014, la începutul verii, tanti Anica, o bătrânică deja celebră din Smeeni, făcea audienţe la posturile de televiziune prin sprinteneala şi pofta ei de viață. La cei aproape 80 de ani merge pe bicicletă mai ceva ca un tânăr.


In vara anului trecut, stația de autobuz din Sălcioara devenise locul de adăpost pentru o vacă care tocmai se întorsese de la păscut. Bietul animal a confundat locul unde oamenii așteaptă autobuzul, cu propriul grajd. Având in vedere ca stația de autobuz din Salcioara-Smeeni chiar seamănă cu un fel de grajd, nu a fost de mirare isprava vaci de atunci.


La Smeeni se află poate cel mai bătrân crescător de măgari din ţară. La cei 84 de ani ai săi,   Nea Culăiaş (Dragomir Nicolae) a uimit o ţară întreagă pentru pasiunea sa. Este singurul din Smeeni care creste măgari şi se mândreşte cu acest lucru, chiar dacă sunt mulţi care-l consideră puţin nebun.
Deşi are o vârstă venerabilă, bătrânul este într-o formă fizică de invidiat. Toată ziua roboteşte prin jurul gospodăriei şi merge la câmp aproape zilnic cu măgarii,  folosindu-i la diverse munci. Se mândreşte cu cei trei măgari pe care-i deţine şi nu i-ar vinde pentru nimic în lume.


Cu toţii cred că am admirat un curcubeu apărut în urma unei ploi şi ne-am bucurat de priveliştea pe care acestea ne-o poate oferi. Iată unul surprins în apropiere de Smeeni, în primăvara anului 2012.


Ploile de vară, de cele mai multe ori sunt precedate de furtuni. Iată un peisaj în care norii parcă muşcă din pământ, în apropiere de Fântâna Tămăduitoare de la Smeeni, în luna mai a anului 2012.


Uneori vieţuitoarele ne oferă un spectacol deosebit. Este şi cazul celebrelor ciori, care fac vara ravagii mai ales prin plantaţiile de pepeni. Alături de ele, graurii sunt păsări dăunătoare mai ales toamna, prin culturile de viţă de vie. Iată ce lasă în urma lor ciorile şi graurii la Smeeni.



Oamenii puşi pe chef şi distracţie găsim prin orice localitate din această ţară. Iată totuşi cu ce s-au remarcat câțiva localnici de aici de la noi din sat, în ziua de Crăciun a anului 2012.


Nu puteam să închei acest periplu printre cele mai interesante aspecte din viaţa de zi cu zi a oamenilor din Smeeni, fără să amintesc de unul dintre cele mai vizionate clipuri de pe internet. In numai 2 ani acest clip a strâns peste 90 000 de vizualizări.


 Iată doar câteva din lucrurile cu care Smeeni-ul a devenit cunoscut în ultimii ani, mai ales pe internet. Cu siguranţă, pentru mulţi dintre cei ce s-au născut şi locuiesc pe aceste meleaguri, nu sunt cele mai senzaționale si nici cele mai ieșite din comun situatii, însă li se par deosebite si interesante multor internatuti, dovada fiind numărul de vizualizări.

Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri