marți, 17 martie 2015

Topul celor mai ŞOCANTE evenimente petrecute în ultimii ani în Smeeni

Cu siguranţă există în orice sat din această ţară şi lucruri, care de cele mai multe ori îi surprind şi chiar îi sperie şi pe membrii comunității. Zilnic vedem pe la posturile TV de ştiri evenimente ieşite din comun, cazuri sociale, certuri sau crime care ne îngrozesc. Deşi nu ne plac şi le condamnăm cu desăvârșire, ele există şi nu le putem ignora.
Încerc prin acest articol să readuc în atenţia opiniei publice din Smeeni, unele dintre cele mai neplăcute evenimente desfășurate pe raza acestei localități. Cu siguranţă au fost de-a lungul vremii mult mai multe, însă nimeni nu le-a făcut cunoscute. Acum, când cu toții suntem dornici de a fi informați şi a cunoaşte tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, chiar dacă nu vrem, ne lovim şi de asemenea cazuri.

In anul 2011 o crima oribila a îngrozit întreaga localitate

Vom începe cu cea mai oribilă crimă petrecută vreodată în Smeeni în ultimii 20 de ani. Evenimentul care a şocat o ţară întreagă s-a întâmplat pe data de 2 iulie 2011, în satul Smeeni, pe o stradă în apropiere de biserică. Atunci un bărbat şi-a ucis soţia apoi a decapitat-o cu sânge rece sub ochii celor 5 copii ai lor, niciunul mai mare de 11 ani. Sadismul bărbatului i-a
șocat pe vecini, mai ales că din curtea soților Pandele nu s-au auzit niciodată certuri. Bărbatul de 43 de ani și-a înjunghiat soția în inimă, apoi a târât-o la butucul unde tăia lemne și i-a retezat capul cu toporul. Fetița cea mai mare a văzut totul și șocată a început să țipe, iar strigătele ei i-au alertat pe vecini. Localnicii au înmărmurit de ce au văzut în curtea omului: trupul femeii de 33 de ani zăcea într-o baltă de sânge, iar câțiva metri mai încolo, capul era aruncat într-o albie. Au chemat imediat poliția.
Traumatizați de oroarea la care au asistat, micuții sub ochii cărora s-a petrecut tragedia au fost luați imediat de asistenții sociali și trimiși să vorbească cu psihologii. Bărbatul care și-a ucis cu atâta cruzime soția nu a putut da o explicație gestului său.
Urmariti aici poze cu victima şi cu călăul ei


 Imediat după ce şi-a măcelărit nevasta, Viorel Pandele şi-a sunat fratele la telefon, lăudându-se cu fapta sa. "Zicea că a făcut dreptate. El trăia mereu cu impresia că ea îl înşeală şi că vrea să-l nenorocească cu nişte pastile în mâncare. Acum s-au certat iar, i-a spus că de ce vrea să îl otrăvească, ea a început să-i râdă în nas şi cred că atunci s-a enervat. Mi-a mai zis să avem grijă de copilaşi",a spus atunci  Nicu Pandele, fratele ucigaşului.
În urma cercetărilor desfăşurate de către poliţişti şi procurori, a ieşit la iveală faptul că bărbatul şi-ar fi ucis soţia din pricina geloziei. Credea că îl înşeală şi că îi pune pastile în mâncare pentru a-l omorî. Iniţial, bărbatul s-ar fi lăudat fratelui său cu fapta comisă şi că, în acest fel, "a scăpat de diavol". Buzoianul avea probleme psihice deoarece fusese internat cu câteva luni în urmă la Spitalul de Psihiatrie Săpoca pe fondul consumului de alcool şi pentru tulburări de personalitate, însă omorul a fost comis cu sânge rece, bărbatul nefiind băut în acel moment. 
Criminalul a fost reţinut şi îşi ispăşeşte în continuarea pedeapsa de 25 de ani de închisoare.


In luna aprilie a anului 2012, un caz social "Strigător la cer" era semnalat de un cetăţean pe pagina de Facebook Comuna Smeeni.  Acesta anunţa că în Salcioara de Smeeni se află o fetiţă de 7 ani care trece prin momente foarte grele după ce mama acesteia decedase. Cazul a ajuns imediat în atenţia autorităţilor locale de atunci care au demarat imediat o anchetă socială.
S-a constatat că fetiţa locuia împreună cu tatăl ei, într-o singură cameră dintr-o casă fără curent electric, făcută din chirpici de pământ, plină de crăpături, aproape să se dărâme. După ce mama ei murise cu un an în urmă din cauza consumului excesiv de alcool, ea  a ramas singură doar cu tatăl ei, care nu avea grijă de ea, stând de cele mai multe ori prin baruri şi consumând băuturi alcoolice.
Indiferenţa tatălui cât şi a bunicii ei au făcut ca fetiţa să fie văzută de multe ori de vecini noaptea,  singură pe străzi în voia sorţii. Micuţa a suferit de frig, foame de cele mai multe ori fiind şi bătută atunci când tatăl consuma alcool. In plus ea nu socializase cu nimeni, nu fusese o zi la grădiniţă, vorbea şi se exprima foarte greu, iar din fişa medicală reieșea că suferă de un întreg "pomelnic" de boli: retard mintal, microcefalie, hipotrofie-staturo ponderală, dislalie, spasmul hohotului de plâns, bronşită cronică acutizată.
Tatăl se angajase ca paznic la vacile din sat, iar fetiţa a fost lăsată în îngrijirea unei familii din sat, cu care tatăl era in relații bune.
In urma anchetei sociale, făcută de departamentul de asistenţă socială din cadrul Primăriei Smeeni, s-a luat măsura ca fetiţa să fie internată pentru o perioadă într-un centru de plasament, având în vedere şi starea ei de sănătate foarte precară.
La un an de zile fetiţa a revenit în grija tatălui, iar după scurt timp o altă nenorocire s-a abătut asupra lor. Casa le-a luat foc  din cauza neglijenţei bărbatului.


In luna septembrie a anului 2012, aduceam în atenţia opiniei publice din Smeeni alt caz social "Strigător la cer", de astă dată a unor persoane ce locuiau într-o casa ce stătea să se dărâme  la marginea satului Moisica.
Marin Gheorghe şi Zaharia Dumitra trăiau în concubinaj de aproape ani de zile într-o casă în condiţii mizere, greu de imaginat pentru cineva în secolul 21.  
Casa era din pământ şi din nuiele, înconjurată cât vezi cu ochii de bălării, plină de crăpături, cu un acoperiș din ţigle sparte, gata să se dărâme în orice moment, iar de curent electric nici nu se punea vorba. Aceasta casă îi adăpostea pe aceşti doi „amărâţi" care prin mila vecinilor își duceau aici traiul de zi cu zi. Oamenii din Moisica construiseră locuinţa pentru văcarii satului. Cu timpul aceştia au plecat, casa rămânând nelocuită, până când cei doi s-au hotărât să locuiască împreună aici, prin bunăvoinţă oamenilor din sat.
Aici au stat preţ de 6-7 ani. Au trecut numai ei ştiu cum de ultimele ierni. Din nefericire pentru bărbat, acesta s-a stins în această iarnă, datorită frigului. Din spusele sătenilor acesta a murit în locuinţa unui bătrân, care locuia peste drum. La scurt timp, in aceeaşi zi şi bătrânul (apare la începutul filmului de mai jos) şi-a dat şi el ultima suflare, se pare tot din cauza gerului din iarna ce tocmai s-a terminat.
Femeia a rămas să locuiască în continuare în această casă, care în ultimii 2 ani era cât pe ce să se dărâme, fiind reparată ici colo cu ajutorul vecinilor şi cu contributia oamenilor din sat.


In anul 2013, vara pe 24 iunie, despre Smeeni se vorbea pe la toate posturile de televiziune. In acea zi, pe inserate, la ieşire din Sălcioara către Moisica, in dreptul fostei mori de făină s-au derulat scene desprinse parcă din filmele de acţiune.
Un bărbat in vârsta de aproximativ 45 de ani, venea din Brăila si se îndrepta la o sora in București. Nu a oprit la semnalele poliţiştilor, care au încercat sa-l tragă pe dreapta in localitatea Călțuna. După o urmărire de aproape 10 km, bărbatul a fost oprit la ieşirea din satul Moisica, Smeeni. A devenit dintr-o dată violent, a sărit de pe motocicleta, a atacat cu pumnii un agent in zona fetei, apoi a îndreptat către poliţist un cuţit si un spray.  Agentul de politie a fost nevoit sa se apare, trăgând asupra bărbatului două focuri de arma, acesta fiind rănit la palmă si la umăr. Plin de sânge, a reuşit totuşi sa fugă intr-un lan de floarea soarelui din apropiere. Plin si el de sânge pe faţă, poliţistul atacat,  a fost transportat de un conducător auto la Spitalul din Smeeni.
Imediat locul a fost împânzit de poliţişti si jandarmi, care au plecat in urmărirea bărbatului. Acesta a fost prins la circa 2 km, ascunzându-se intr-un stufăriş in apropierea râului Calmatui. Se pare ca circula fără permis auto şi s-a speriat când a văzut ca este oprit de poliţişti.
Brăileanul a fost transportat la Spitalul Judetean Buzau, iar apoi a fost cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj şi tentativa de omor deosebit de grav.
Acest caz este la acest moment cel mai urmărit din Smeeni pe internet.


Anul trecut, pe 22 noeimbrie 2014, semnalam un caz şocant în satul Albeşti din Smeeni. Trei femei ce au un handicap mintal sever locuiesc singure aici in condiții  greu de imaginat pentru Mileniul III.
După ce părinții acestora au decedat, Anica (29 de ani), Nicoleta (33 de ani), Elisabeta Dinca (43 de ani) au rămas fără niciun sprijin, singurul ajutor venind din când in când din partea unor vecini si a unor rude îndepărtate. Aceştia le mai aduc de mâncare şi le mai dau haine dar, chiar si așa, femeile nu se pot descurca singure si de cele mai multe stau nemâncate. De respectarea unor reguli elementare de igienă nici nu poate fi vorba, ele stând nespălate si neîngrijite cu lunile.
In încăperea in care stau in loc de podea au pământ şi chiar noroi, pereţii sunt înnegriți de fum aşternuturile de pe cele două paturi sunt îmbâcsite de praf, iar mirosul este unul insuportabil. In aceasta încăpere femeile stau cu trei câini plini de pureci, dar şi cu şobolani. Tot aici ele au si o soba cu plită, unde își pregătesc mâncare (foarte rar), însa chiar şi iarna foc fac doar cu ciocani de porumb sau crengi.
Vecinii erau îngroziți de felul în care locuiesc cele trei femei şi spun că şi in grajdurile animalelor este mai multă curăţenie decât in casa femeilor.
Aceeaşi vecini ne-au relatat un fapt incredibil. Mama fetelor a decedat in urma cu trei ani însa femeile nu au anunţat decesul ei. Au dormit cu cadavrul in casa timp de patru zile până când vecinii s-au sesizat şi au alertat autorităţile.
Un alt incident s-a petrecut atunci când o vecină a sunat la 112 pentru că se temea ca nu cumva surorile să se omoare între ele. Una s-a ales cu capul spart fiind necesara si intervenția  Ambulanţei. La câteva zile s-a întors acasă, iar certurile intre ele s-au reluat.
Deşi au o pensie de handicap de circa 200 de lei fiecare, ele dau toţi banii pe băuturi alcoolice, iar atunci când sunt in stare de ebrietate se iau la bătaie intre ele, nu de multe ori vecinii fiind nevoiţi sa anunţe poliţia.
Deşi unii vecini sunt de ajutor pentru femei oferindu-le mâncare sau haine,  alţii își bat joc de ele vânzându-le vin sau ţuică la preţuri exagerate, ştiindu-le foarte bine situaţia.
Deocamdată o soluţie pentru ca aceste femei sa poată duce un trai normal nu există. Cei responsabili de soarta femeilor sunt rudele şi mai apoi autorităţile locale prin Compartimentul Asistenţă sociala de pe lângă Primăria Smeeni. Cu siguranţă cazul femeilor este cunoscut destul de bine de autorităţi, însa momentan nimeni nu a găsit vreo soluţie pentru ca situaţia femeilor sa se schimbe.
Pot exista însa situații in care aceste femei ajung poate sa-şi dea foc singure casei sau mai rău sa se omoare intre ele. Atunci oare cine va fi răspunzător?
Iată un SEMNAL DE ALARMA la unul dintre zecile de cazuri sociale existente la nivelul localităţii Smeeni. Acesta ne-a atras atenţia deoarece aceste femei, vorba vecinilor, "Nu au pe nimeni care sa aibă grijă de ele, decât pe Dumnezeu".



Am prezentat mai sus o parte dintre cele mai ieşite din comun evenimente desfăşurate în ultimii 4 ani pe raza comunei Smeeni.

Ele au trecut granița acestei localităţi contorizând numai pe internet zeci de mii de vizualizări.

Niciun comentariu:

Cele mei citite stiri