luni, 23 martie 2015

VIDEO: BICICLISTĂ NEATENTĂ, TĂVALITĂ pe asfalt in Smeeni, de un autoturism de teren

Luni, 23 martie 2015, in jurul orelor 17.00 pe DN 2C, în localitatea Smeeni a avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea uşoară a unei tinere de 33 de ani din Smeeni.Un autoturism de teren condus de un bărbat de 56 de ani din Buzău, a încercat să depăşească tânăra ce circula pe o bicicletă. Aceasta nu a observat autoturismul şi a încercat să vireze la stânga, pentru a intra pe o stradă lăturalnică, fiind acroşată de oglinda autoturismului şi aruncată pe şosea.

Femeia se îndrepta catre casa in momentul accidentului

"Mergeam normal pe partea dreapta şi ea a virat stânga în scurt. Am ocolit-o mult, dar am lovit-o cu oglinda şi a căzut pe asfalt. Am vrut s-o duc imediat la spital dar n-a vrut" a declarat șoferul imediat după producerea accidentului.
In urma căzăturei femeia

duminică, 22 martie 2015

SMEENI-UL SENZAŢIONAL, INTERESANT, DIFERIT SAU DOAR "OBIŞNUIT DE NORMAL" ?

Cu toate ca titlul este unul puţin forţat, încerc să vă prezint câteva din anumite aspecte ieşite din comun, surprinse prin localitatea Smeeni în decursul ultimilor ani.  Poate pentru mulţi dintre noi acestea ni se par lucruri normale, deoarece ne întâlnim aproape tot timpul cu ele, există însă mulţi care se minunează ba chiar rămân surprinşi atunci cand le aud sau le vad. Iată doar câteva din lucrurile sau evenimentele ieşite din comun cu care Smeeni-ul s-a făcut cunoscut mai ales în presă si pe internet, in ultima perioada.

Panorama lunca Calmatuiului de lângă Smeeni
Începem cu unul dintre nenumăratele clipuri apărute pe internet, din iarna anului 2012, atunci când cea mai mare parte din Bărăgan a fost acoperită de zăpadă care pe alocuri a îngropat sate întregi. Nici Smeeni-ul nu a fost ocolit, iar troienele au ingropat multe case. Iată imagini de atunci care au făcut înconjurul ţării.  


In primăvara anului 2013, un cetăţean din Smeeni se remarca în comunitate dar şi în presa locală din Buzău cu

vineri, 20 martie 2015

S-A SCHIMBAT CEVA DIN ASPECTUL SMEENI-ULUI IN ULTIMII ANI?

Încă din anul 2008, la început mai timid, apoi din ce în ce mai îndrăzneț, am realizat scurte filmuleţe de prezentare a felului în care arată localitatea Smeeni. Am încercat să redau în imagini, care sper să dăinuie în timp, cum s-a schimbat aspectul centrului civic şi a instituțiilor importante de-a lungul anilor. Deşi recunosc că m-am axat mai mult pe satul Smeeni, iar celelalte sate au fost oarecum neglijate, am considerat că aici, "capitala comunei" reprezintă locul cel mai important din Smeeni. In viitor intenţionez să promovez şi imaginea celorlalte sate ale comunei, pentru că trebuie să recunoaștem, fiecare are câte ceva deosebit de arătat.
Bine ati venit in comuna Smeeni, din Județul Buzau

Până atunci vă invit să vă aduceți aminte cum arăta Smeeni-ul în urmă cu aproape 7 ani, in acest filmuleţ, care deşi nu reprezintă localitatea în ansamblul ei, este o încercare timidă de a arăta ce era mai deosebit atunci.


Tot în acel an pe internet am

joi, 19 martie 2015

CASTANI PLANTATI PE MARGINEA SOSELEI IN SMEENI. O IDEE BUNA SAU NU!?

In acest început de primăvară autoritățile locale din Smeeni încearcă din nou să se preocupe de îmbunatățirea aspectului localității. Dacă anul trecut,  în mijlocul verii s-a insistat pe vopsirea bordurilor,  astăzi (19.03.2015) au început  sa fie plantați pe marginea șoselei castani. 

Castanii sunt plantați pe scuarul dintre sosea si trotuar

Iniţiativa este una lăudabilă, insa rămâne de văzut acum dacă în timp, aceşti copaci vor fi îngrijiţi să se poată prinde  şi nu vor avea aceeaşi soartă ca a unora plantaţi în parcul din centrul Smeeni-ului.

Sătenii sunt de părere că pe lângă aceşti copaci, pe scuarul dintre trotuar şi şosea, n-ar strica să apară şi câteva flori sau poate nu castani, ci pomi fructiferi. " Nişte meri să fi pus şi ei, ca la munte, să mâncăm şi noi. Au pus castani să ne rupem ochii în ei. E frumos, dar trebuiau să pună şi altfel de pomi, nu numai "căstănime" din asta. Nişte trandafiri era frumos, să nu fie şoseaua aşa prea pustie", comenta o femeie din Smeeni atunci când i-a văzut pe angajații primăriei plantând castanii.

Altcineva, mai in gluma mai in serios îmi comenta pe pagina personala de FACEBOOK : "Peste câțiva ani, când castanii vor creste si vor face fructe, acestea vor cădea din pomi si nimeni nu cred ca si-ar dori sa

SPORTUL ŞI ÎNTRECERI SPORTIVE DESFĂŞURATE IN LOCALITATEA SMEENI

In localitatea Smeeni există diverse modalităţi de a-ţi petrece timpul liber. Una dintre ele este aceea de a participa la diverse întreceri sportive desfășurate la nivel de comună sau pur şi simplu intalniri amicale intre prieteni, la un meci de fotbal, handbal sau tenis. Posibilități există având în vedere că în comună se află un teren de fotbal şi o sală de sport.
In Smeeni se afla o sala de sport construita la inceputul anilor 2000

Deşi echipa de fotbal a comunei, cu diversele denumiri pe care le-a purtat de-a lungul anilor A.S. Smeeni sau CEREANIM SMEENI, nu se află în acest moment in clasamentul diviziei judeţene pe un loc onorabil, cel puţin există dorinţa tinerilor de a practica sport. Nu vom aduce aici în discuţie felul în care este organizată şi finanțată această echipă, ci voi prezenta o parte din întrecerile sportive unde aceasta a participat.

De asemenea există posibilitatea de a participa la întreceri sportive de amatori, la sala de sport din Smeeni. Aproape în fiecare zi aceasta este închiriată de diverse grupuri de tineri pentru a desfăşura aici la meciuri de fotbal şi uneori de handbal.

Tot aici sunt desfăşurate zilnic şi orele de educaţie fizică şi sport de la Școala Gimnazială Smeeni, iar o parte din echipele de elevi formate şi instruite de profesori aici, au participat şi au avut rezultate deosebite la întreceri sportive la nivel judeţean şi naţional.

Întreceri sportive de amatori intre copii se desfăşoară de altfel şi pe uliţele din sat, precum şi pe lunca din apropierea râului Călmăţui.

In decursul acestor ani, de când aproape zilnic citiți pe internet ştiri şi noutăţi din Smeeni, am încercat sa prezentăm şi o parte din întrecerile sportive desfăşurate de echipele constituite la nivelul comunei precum şi a scolii.

Vom începe acest periplu cu prezentarea meciurilor de

marți, 17 martie 2015

Topul celor mai ŞOCANTE evenimente petrecute în ultimii ani în Smeeni

Cu siguranţă există în orice sat din această ţară şi lucruri, care de cele mai multe ori îi surprind şi chiar îi sperie şi pe membrii comunității. Zilnic vedem pe la posturile TV de ştiri evenimente ieşite din comun, cazuri sociale, certuri sau crime care ne îngrozesc. Deşi nu ne plac şi le condamnăm cu desăvârșire, ele există şi nu le putem ignora.
Încerc prin acest articol să readuc în atenţia opiniei publice din Smeeni, unele dintre cele mai neplăcute evenimente desfășurate pe raza acestei localități. Cu siguranţă au fost de-a lungul vremii mult mai multe, însă nimeni nu le-a făcut cunoscute. Acum, când cu toții suntem dornici de a fi informați şi a cunoaşte tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, chiar dacă nu vrem, ne lovim şi de asemenea cazuri.

In anul 2011 o crima oribila a îngrozit întreaga localitate

Vom începe cu cea mai oribilă crimă petrecută vreodată în Smeeni în ultimii 20 de ani. Evenimentul care a şocat o ţară întreagă s-a întâmplat pe data de 2 iulie 2011, în satul Smeeni, pe o stradă în apropiere de biserică. Atunci un bărbat şi-a ucis soţia apoi a decapitat-o cu sânge rece sub ochii celor 5 copii ai lor, niciunul mai mare de 11 ani. Sadismul bărbatului i-a

luni, 16 martie 2015

BILANȚUL ACCIDENTELOR RUTIERE din ultimii 3 ani de pe raza localității SMEENI

Pe raza localităţii Smeeni au avut loc în ultimii ani numeroase accidente rutiere în care au fost implicaţi atât pietoni cât şi şoferi din Smeeni. O evidenţă exactă a aceste evenimente rutiere există cu siguranţă în arhivele poliţiei. Pe canalul youtube de știri online Smeeni WEB TV, dar şi în presa locală şi chiar naţională, au fost publicate de-a lungul anilor ştiri cu o parte din aceste accidente. Din fericire pentru cei implicaţi, acestea  nu au fost soldate cu victime omeneşti.

Anul 2012 a fost foarte bogat in evenimente rutiere pe raza localității Smeeni
In anul 2012, un accident spectaculos,  soldat cu rănirea a 4 persoane dintre care 2 copii, a avut loc la intersecţia DN2C cu DJ 203D (La curba dinspre târg). Atunci un şofer din Braşov, aflat la volanul unui Opel, care circula dinspre Maxenu, nu a acordat prioritate, intrând in coliziune cu un autoturism marca Dacia Break, condus de un tânăr din Smeeni, care circula regulamentar. Din impact a rezultat rănirea unei bătrâne care se afla în autoturismul Dacia si alte 3 persoane, dintre care 2 copii care se aflau în celălalt autoturism. Cel mai grav avariat a fost autoturismul Dacia.


 Pe 2 mai 2012, pe DN 2 C, în apropierea aceleiaşi intersecţii s-a produs un eveniment rutier soldat cu rănirea gravă unui bărbat din Smeeni. Acesta se deplasa cu bicicleta pe DN 2C, timp în care din spate a fost acroşat de un auto-camioneta maraca Mitsubishi condus de un bărbat din comuna Amaru. Din impact biciclistul a fost aruncat la circa 1 metru si jumătate de marginea carosabilului, pe trotuar suferind un traumatism cranio-cerebral şi leziuni uşoare la mâini şi picioare.


Un accident fără urmări grave, soldat doar cu pagube materiale, s-a petrecut pe 5.09.2012, in jurul orelor 18.00 pe DJ 203 D, in apropiere de Fantana Tamadutoare din Smeeni. In accident au fost implicate două autovehicule conduse de şoferi din Buzău şi Cosntanţa. Evenimentul rutier s-a produs pe fondul neatenției șoferului din Buzău, aflat la volanul unei auto-camionete FORD, care s-a angajat intr-o depășire riscantă, imediat după curba de la fântână, intrând în coliziune cu un autoturism marca Subaru, condus de o șoferiță din Constanţa. Aceasta  semnalizase intenţia de a intra pe drumul lăturalnic ce duce către Fântâna Tămăduitoare de la Smeeni.
In urma impactului autoturismul SUBARU a fost avariat pe partea stânga in proporție de 70 % iar autocamioneta FORD a ajuns in canalul de pe marginea drumului, fiind necesara intervenția unei mașini de la tractări auto pentru a fi scoasă de acolo.


Spre finele anului 2012, pe 3 decembrie, in jurul orelor 12.30, pe DN 2C, pe raza localitatii Smeeni, din nou la intersectia cu DJ 203D, catre Maxenu, un autoturism marca Daewoo Matiz,  condus de un tânăr din Smeeni a acroșat  din faţă un biciclist , tot din Smeeni care nu s-a asigurat atunci când a vrut sa vireze stânga.
 Din accident a rezultat rănirea biciclistului, acesta suferind câteva răni la mâini si picioare precum si câteva contuzii la cap. Iniţial biciclistul nu a cerut ajutorul Ambulantei, insa in cele din urma aceasta a sosit la faţa locului si l-a preluat pentru investigaţii amănunţite la spitalul din Smeeni.


La numai o zi distanţă, pe 4 decembrie în faţa Scolii Gimnaziale din Smeeni, în timp ce se întorcea de la şcoală, un elev în clasa a II-a din Smeeni a fost salvat de la o tragedie de propriul ghiozdan. Acesta a încercat să traverseze strada printr-un loc nepermis timp în care a fost accidentat de un autoturism Dacia Logan condus de un şofer din Buzău.
Cei care au văzut momentul accidentului spun că băiatul a traversat în alegare, fiind izbit şi căzând cu capul, spre norocul lui, pe propriul ghiozdan. Acesta a suferit totuși răni la genunchi şi la cap, motiv pentru care fost transportat imediat la Spitalul din localitate (care se află la doar câțiva pași de locul accidentului), acolo unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. De aici el a fost transferat la Spitalul Judeţean Buzău pentru investigaţii amănunţite. Din fericire copilul şi-a revenit complet, însă cu siguranţă îşi va aminti de acest accident toată viaţa.


Anul 2013 din fericire nu a fost aşa de bogat în eveniment rutiere pe raza localităţii Smeeni ca cel dinaintea lui. Totuşi un accident rutier notabil a avut loc pe pe 14 iunie, in jurul prânzului pe DN 2C, pe raza localităţii Moisica.
In timp ce conducea un autoturism din direcţia Buzău către Pogoanele, un tânăr de 19 ani, din comuna Padina, a acroşat un bărbat, în vârstă de 82 de ani, care se deplasa cu bicicleta în aceeaşi direcţie şi care a efectuat brusc virajul la stânga, fără să se asigure şi fără a semnaliza schimbarea direcţiei de mers.

Victima a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, rănile însa nu i-au pus viaţa în pericol.

In anul 2014, pe 14 februarie pe DN 2C pe raza localității Smeeni, in Sălcioara un cal scăpat de sub controlul căruţăşului a lovit o maşină şi a accidentat un tânăr aflat în căruţă. Martorii au spus atunci că băiatul în vârstă de16 ani, ar fi căzut la roata căruţei, aceasta trecând peste el. "Am sărit de pe bicicletă, l-am luat de pe șosea și l-am dat la margine, lângă un gard. Am chemat imediat salvarea, dar până la urmă l-au adus niște băieți cu o căruță la Spitalul din Smeeni. Se simțea rău, făcea spume la gură, pe moment am crezut că are capul strivit“, a spus un sătean.
În mod miraculos, băiatul a scăpat cu viață, alegându-se cu zgârieturi în zona feței și a capului, și cu răni ușoare la picioare.
La faţa locului a sosit şi o Ambulanţă însă nu a mai fost nevoie de ea, băiatul fiind transportat în foarte scurt timp la spitalul din Smeeni.




Pe 13 octombrie 2014, dimineața în jurul orelor 4.00, pe raza localității Smeeni, la intersecția DJ203D cu DN2C, în aceeaşi curbă unde au loc frecvent evenimente rutiere s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a trei persoane. Un tânăr de 30 de ani din Maxenu, aflat la volanul unui autoturism Skoda, ce se deplasa din direcția Pogoanele către Maxenu a ratat curba la ieșire din Smeeni şi s-a izbit cu mașina de un gard de beton. In urma impactului șoferul şi doi pasageri au fost răniți destul de grav, fiind necesară intervenția Ambulantei, care i-a transportat la Spitalul Județean Buzău.


Sâmbăta, 25.10.2014 după amiaza, in jurul orelor 13 in localitatea Călțuna, comuna Smeeni, pe DN 2 C, un șofer aflat la volanul unui autoturism SEAT înmatriculat in Constanta,  în timp ce vorbea la telefon a pierdut controlul volanului şi a intrat cu mașina intr-un stâlp electric aflat pe marginea carosabilului, pe care l-a doborât la pământ. Din impactul destul de puternic a rezultat avarierea mașinii  destul de serios. Din fericire nimeni nu a fost rănit.



NUMARUL INCENDIILOR DE PE RAZA LOCALITATII SMEENI ESTE IN SCADERE

În ultimii ani, în localitatea Smeeni au avut loc şi evenimente nedorite, mai ales în rândul cetățenilor care au avut de suferit de pe urma incendiilor.  Acestea, deşi nu au fost prea dese, au creat uneori pagube destul de importante proprietarilor, cărora le-au luat foc casele sau anexele din gospodărie. O parte din aceste incendii, care au avut loc pe raza localităţii Smeeni, au făcut obiectul unor ştiri apărute pe canalul de youtube Smeeni WebTV, fiind mai apoi preluate şi de publicaţiile de ştiri judeţene şi chiar naţionale.

Localitatea Smeeni se număra printre puținele din județul Buzău ce deține o autospeciala destinata stingerii incendiilor

Un astfel de incendiu, ce a mistuit o casa întreagă, a avut loc pe 2 februarie 2012, in satul Smeeni. Incendiul a pornit de la o sobă nesupravegheată. Proprietarul casei s-a văzut cu agoniseala de o viaţă distrusa în doar câteva minute. Atunci, datorită îngheţului apa a îngheţat pe furtunurile pompierilor, iar intervenţia lor a fost foarte dificilă. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă pagubele materiale au fost destul de importante, proprietarul rămânând fără casa şi lucrurile din ea in mijlocul iernii. Iată mai jos câteva imagini de la acest incendiu.


Tot în 2012, pe 21 martie pe raza satului Albeşti din comuna Smeeni, Buzau a izbucnit un incendiu  la o căpiţă de paie de mei din gospodăria unui localnic. Soţia acestuia a strâns o parte din gunoaiele din curte, dându-le foc în apropierea unor căpiţe de furaje de mei şi lucernă. Pentru câteva minute nu a supravegheat focul, iar o scânteie a sărit peste furajele uscate. Incendiu a izbucnit foarte repede, fiind anunţat chiar de fiica femeii care a alertat imediat vecinii. Cei care au lichidat incendiul au fost pompierii civili de pe lângă primăria din Smeeni. In urma incendiului au ars peste 50% din furajele pentru animale pe care proprietarul le avea in gospodărie.


Un alt incendiu, de astă dată în vara lui 2012 pe 5 august, a avut loc în apropierea parcului din Smeeni, atunci când ca din senin a luat foc vegetaţia uscată din împrejurimi, flăcările riscând sa se întindă şi în curtea Spitalului de Boli Cronice Smeeni. Incendiul a fost văzut de locatarii blocului din apropiere care au anunţat imediat pompierii civili din cadrul Primăriei Smeeni. Aceştia au sosit în câteva minute, au localizat incendiul şi l-au stins în circa 20 de minute. Cauza exactă a incendiului nu a fost stabilită, însă totul s-a pus pe seama temperaturilor ridicate din acea perioadă, a vegetaţiei foarte uscate, precum şi a faptului că în acea zonă se strângeau gunoaiele menajere, iar cioburile de sticlă sparte au reflectat lumina soarelui puternic, aprinzând vegetaţia uscată.


In toamna lui 2012, pe 4 noiembrie la lăsarea întunericului a izbucnit un incendiu puternic in gospodăria unui localnic, din satul Albesti, com. Smeeni. Focul s-a manifestat la furajele din spatele casei care au ars aproape în întregime, flăcările atingând la înălţimea de 2-3 m, riscând să cuprindă atât locuinţa proprietarului cât şi grajdurile de animale ale vecinului.
Primii care au intervenit au fost câţiva localnici care au sărit care mai de care cu galeţi cu apă, însă, flăcările fiind prea puternice,  au fost nevoiţi să anunţe pompierii din localitate, care sosiţi la faţa locului au localizat incendiul şi au stăpânit flăcările până la sosirea echipajelor de pompieri de la ISU Buzău. Aceştia au intervenit cu două autospeciale cu apă şi au lichidat incendiul în circa 45 de minute.


Anul 2013, în Smeeni a fost la fel de "bogat" în incendii ca şi 2012.
Pe 3 martie, in jurul orelor 15.00 formaţiunea civila de pompieri de la Primăria din Smeeni a fost alertata de un cetățean din Smeeni care-i anunţa izbucnirea unui incendiu la coşul de evacuare a fumului de la centrala termică din locuinţa.
Ajunşi la faţa locului, focul se manifesta in spatele casei, acolo unde era construit coşul de fum. In câteva minute incendiul a fost lichidat, însă un localnic, care a ajutat la stingerea focului, era cat pe ce sa-si taie doua degete de la o mana, in incercarea sa de a desprinde cu un topor izolatia de pe cosul de fum. O mică neatenţie şi iată că „eroul" care a vrut sa facă o faptă bună, s-a ales cu o vizită neaşteptată la spitalul din Smeeni, apoi la UPU Buzau. Din fericire bărbatul nu şi-a pierdut cele două degete, însă cu siguranţă îşi va aduce aminte de acest incendiu toată viaţă, mai ales când va folosi mâna.


Tot în 2013, pe 28 martie, in jurul orelor 21.30 la locuința lui Togan Vasile din satul Smeeni, a izbucnit un incendiu puternic, în urmă căruia casa împreună cu toate lucrurile şi actele proprietarului au ars complet.
Acesta a declarat ca fusese la munca cu ziua la un cetăţean din comună, iar pe înserate vrând să mănânce,  a aprins lumânarea, neavând curent electric. Intre timp şi-a adus aminte ca fiica lui, în vârstă de 8 ani se află la bunici şi fără sa se gândească sa stingă lumânarea,  a plecat sa o aducă acasă sa mănânce împreună cu ea. Când s-a întors şi-a găsit casa în flăcări. A încercat să stingă focul cu zăpadă, însă acesta devenea din ce în ce mai puternic.


Pe 4 noiembrie, de aceasta dată in 2013 a izbucnit cel mai devastator incendiu din acel an în Smeeni. Flăcările au cuprins gospodăria unui localnic din  satul Udati-Lucieni. Aproape toate animalele din ogradă au ars de vii şi toate anexele au fost făcute scrum. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la un scurt circuit la instalația electrica improvizată in grajdul de animale.
Pompierii buzoieni au intervenit cu doua autospeciale și au reușit să stingă focul după circa 2 ore si jumătate. Pagubele suferite de proprietar au fost destul de însemnate. Acesta și-a găsit carbonizate aproape toate animalele: 8 porci şi 6 capre.
Deşi i-a ars jumătate din gospodărie, proprietarul a răsuflat ușurat cu gândul ca la doar câțiva pași de flăcări se aflau peste 500 de baloti din paie de grâu, care se puteau aprinde in orice moment si care ar fi făcut prăpăd in aproape întreg satul.


Anul 2014 din fericire a fost unul "extrem de sărac" în incendii la Smeeni. Vegetația uscată a dat însa bătăi de cap autorităților locale care au folosit autospeciala primăriei pentru a stinge focul apărut fie pe marginea şoselei, fie pe la rampele de gunoi de grajd. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. 
Iată mai jos câteva imagini video din 2014 de la intervenţiile cu autospeciala primăriei Smeeni.


Din nefericire şi anul 2015 a debutat cu un incendiu la Smeeni. Pe 21 ianuarie imediat după lăsarea întunericului, flăcările au cuprins locuința unui bărbat de 50 de ani din satul Smeeni. Incendiul a izbucnit la partea din spate a locuinţei, acolo unde bărbatul avea o cameră unde locuia singur. Incendiul a pornit de la hornul casei care s-a autoaprins.
Din fericire pompierii au ajuns la timp pentru a stinge flăcările, însă chiar şi aşa o parte din locuinţa bărbatului a fost mistuită de flăcări.




Deşi aceste incendii au produs pagube materiale şi nimeni nu şi le-a dorit, din fericire în niciunul nu au pierit vieţi omeneşti. Trebuie remarcat însă faptul că localitatea Smeeni  se numără printre puţinele din judeţul Buzău ce deţine o autospecială de pompieri, ceea ce reprezintă un avantaj, în cazul în care evenimente nedorite de acest gen ar putea să mai apară.   

duminică, 15 martie 2015

SMEENI, COMUNA DIN BARAGAN CU 9 BISERICI ORTODOXE IN 7 SATE


La o populaţie de peste 6 000 de locuitori în Comuna Smeeni se afla 9 biserici: 2 in Smeeni si câte una în Bălaia, Moisica, Albeşti, Călţuna, Udaţi şi Lucieni, precum şi biserica de la Fântâna Tămăduitoare, aflată la 1.5 km distanta de Smeeni, către Maxenu.



Biserica din Bălaia este situata pe DN2 C, la ieşire din sat şi este cel mai nou lăcaş de cult din Smeeni, fiind construită începând cu anul 2000, lucrările fiind finalizate in anul 2005. Aici se află un număr de aproximativ 200 de locuitori creştini ortodocşi.
Biserica Balaia din Smeeni
Cea mai cunoscută biserică  din Smeeni este cea de la Fântâna Tămăduitoare.  Construită la începutul anilor 90, a fost loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi din întreaga ţara, datorită izvorului de aici, a cărei apă are calități terapeutice. Cei care au trecut pe aici la începutul anilor 90 au făcut donații pentru construirea bisericii. Cu banii stransi s-a cosntruit si o clădire cu două nivele, gândită a fi folosită ca loc pentru odihnă pentru cei veniţi aici de departe. Această clădire în cel mai scurt timp se va transforma intr-un cămin pentru persoane vârstnice.


 In ultimii ani, în prima vineri de după Paşte, de Izvorului Tămăduirii, la aceasta biserica se strâng sute de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a apei. Iată aici informații si legende despre biserica de la Fantana Tamaduitoare.



Imediat ce intri in Smeeni, pe o uliţă laterală la aproximativ 250 de m, se află Biserica ce poarta hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. A fost construită între anii 1866 şi 1869 şi reparată în 1883. De-a lungul timpului a fost restaurată in repetate rânduri: în anul 1961 şi începând cu anul 2002. In urma cu 3 ani s-au finalizat lucrările de renovare, astăzi biserica fiind loc de rugăciune pentru mai bine de 1500 de credincioşi, ea fiind neîncăpătoare mai ales în perioada sărbătorilor de Paşte.
Biserica din satul Smeeni


Imediat ce treci de centrul localităţii Smeeni, in faţa liceului de aici se află Biserica Sf. Nicolae din Sălcioara. Biserica a fost construită în anul 1926 şi este declarată monument de arhitectură. 
Biserica din Salcioara- Smeeni
Până în 1926, în cimitirul de la Sălcioara a existat o altă biserică din lemn construită in secolul al XVIII-lea de nişte călugări. Aflată intr-o stare avansată de degradare aceasta nu a mai fost folosită din 5 noiembrie 1939, astăzi fiind o ruină. (Citeşte mai multe aici: http://smeeni.uv.ro/mai_2013/biserica_veche_salcioara.html)



Biserica din satul Moisica se află la circa 300 de m, pe prima stradă cum intri in sat. Poartă hramul Sfântului Nicolae şi  fost construită în anul 1842. A fost reparată în ani 1900 şi 1937, iar de curând a fost renovată şi resfințită,  ea fiind loc de rugăciune pentru un număr de aproximativ 350 de credincioşi.
Lucrari de renovare a bisericii din Moisica - martie 2008

Nici in satul Albeşti biserica nu este situată pe şoseaua principală. Aflată undeva către marginea localităţii, înspre râul Călmățui lăcaşul poartă hramul Sf. Mare Mucenic Dumitru şi datează din anul 1855. Tradiţia spune că este ctitoria  Catincăi Vernescu, spre a i se ierta păcatul uciderii soţului ei, Dumitru Vernescu. Astăzi biserica deserveşte circa 1000 de credincioşi.

Biserica din satul Albesti, comuna Smeeni 
In satul Călţuna biserică este situată pe DN 2C, in faţa scolii din sat. Poartă hramul Sfântului Vasile. Este construită în anul 1940, fiind loc de rugăciune pentru 500 de creştini ortodocşi. 
Biserica din satul Caltuna, comuna Smeeni

In satul Udaţi Manzu se află biserica ce poartă hramul Sfântului Nicolae. Ctitorită în anul 1862, la început a fost din lemn, apoi în anul 1962 a fost demolată şi reconstruită din cărămizi.  Parohia de aici numără aproximativ 1000 de enoriaşi.
Biserica din satul Udati-Manzu, comuna Smeeni
Ultima biserică ce aparţine de comuna Smeeni este cea din satul Udaţi-Lucieni. Poartă hramul Sf. Ilie şi al Sf. Andrei şi este alături de biserica din satul Bălaia, recent construită. Lucrările au demarat în anul 2001, iar sfinţirea a avut loc pe 16 ianuarie 2011. Până la construirea acestei bisericii credincioşii, în număr de aproape 400, erau nevoiţi sa meargă pe jos fie la biserica din Udaţi-Mânzu, fie la cea din Călţuna.
Biserica din satul Udati-Lucieni


Urmariti mai jos imagini video de la diverse sarbatori religioase din bisericile de pe raza comunei Smeeni.









sâmbătă, 14 martie 2015

IARĂŞI RECLAMAŢII postate pe Facebook, la adresa Spitalului din Smeeni

Din ce în ce mai multe nemulțumiri din partea anumitor cetățeni din Smeeni, legate de modul în care sunt primiți și tratați cei care solicită asistenta medicala la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni. Iată un caz adus în atenția publică de însuși consilierul personal al primarului comunei Smeeni. 

Mesajul de pe Facebook al consilierului personal al primarului comunei Smeeni

D-l Stoica Ion (Obiectiv Local), pe pagina sa personala de FB relata următoarele:

<< Modul neglijent in care sunt tratați, UNEORI, pacienții la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, poate fi un subiect de discuții in Consiliul Local al Comunei Smeeni.
Situația este şi mai grava atunci când cazul aparține secției de pediatrie.

După întâmplarea trăita vineri seara la PRIMIRI–URGENTE, secția pediatrie, am decis sa depun o reclamație la managerul spitalului, sa urmăresc dacă se deschide o anchetă interna pe respectivul caz şi in final, dacă se dispune o măsura disciplinară, așa cum ar fi cazul, în opinia mea.
In paralel voi adresa şi o scrisoare Consiliului Local al Comunei Smeeni, în care voi expune situația la care am fost martor.

In fapt ,
Vineri seara, in jurul orei 20:30, la rugămintea unui vecin si prieten, am transportat cu autoturismul proprietate personală, la secția PRIMIRI URGENTE, a Spitalului de Boli Cronice Smeeni, o adolescentă (17 ani) acuzând o colică abdominală destul de severă, fără stări de vomă si o forma ușoară de atac de panică - adolescenta se văita şi de dureri de cord ………diagnostic presupus de mine. După experiența mea in ale medicinii, situația nu era gravă, totul se putea rezolva cu o perfuzie cu metoclopramid şi supraveghere, eventual un EKG, lucru care de fapt s-a si întâmplat însa la UPU Buzău .
Ce a urmat la secția PRIMIRI URGENTE pediatrie Smeeni e de neînțeles pentru mine !!!!!! După examinare şi recomandarea unei injecții cu metoclopramid, d-na doctor s-a retras bine merci, manifestând un total dezinteres faţă de ce va urma, lăsând totuși o recomandare către asistentă. Am dedus acest lucru pentru că, după aproximativ 15-20 de minute, observând că pacienta se simte în continuare rău, asistenta a avut un dialog cu mama adolescentei de genul :

“- Ce vrei sa faci, o lași aici sau te duci cu ea la Buzău ? Eu iți recomand să o duci la urgenţe la Buzău, nu vezi ca se simte in continuare rău?
- Dacă dumneavoastră îmi recomandați asta, mă duc cu ea la urgenţe la Buzău, ce sa fac ? decide mama pacientei mai mult decât îngrijorată.
- Bine, atunci semnează ca refuzi internarea !”

Ohooooooooo!!!!!!!!!!! Asta-i buna ! îmi zic în mintea mea, ăștia s-au spălat pe mâini odată cu semnarea in registru de către tutore, că refuză internarea. Stai să vezi că o trimite in neant, nu-i asigură nici salvare……Şi am avut dreptate.

“- Te duce domnul cu mașina, știți unde nu ?" mă întreabă amabilă asistenta.

Normal că știu, cucoană, numai ca nu este ok felul cum procedaţi. Nu mama decide ce se întâmpla cu odrasla ei,ci medicul, că pentru asta s-a prezentat la medic, nu ? Iar dacă medicul decide că-l depășește cazul, solicită serviciul de ambulantă, nu trimite pacientul pe stradă să facă autostopul.

Intr-un final adolescenta a ajuns cu bine la UPU Buzău, iar după o perfuzie şi un calmant s-a liniștit şi a fost nevoită să mai scoată din buzunarul şi așa gol încă 50 de lei pentru un taxi în miez de noapte, pentru a se odihni acasă după o așa aventura.

Eu sper doar ca dna doctor, medicul de garda de la Spitalul de Boli Cornice Smeeni, să mai lucreze la conduită, ajutata si de dna manager.
Daca se întâmplă la alții şi trăim în Romania, de ce nu s-ar întâmpla şi la SMEENI ?">>




Reacţiile la postarea acestui mesaj n-au întârziat să apară. Ana Maria Cozarog, o fosta pacienta a Spitalului din Smeeni comenta pe marginea postări d-lui Stoica  Ion: 

"Sper din suflet ca cineva sa ia atitudine în privința spitalului din Smeeni, se numește "spital" doar cu numele în afară ca nu are nici pe un sfert necesar unui spital. Staff-ul lasa de dorit!!! Dacă au studii superioare uită sa fie în primul rând oameni!!! În 3 ani de când locuiesc oficial în com Smeeni am avut 2 experiențe foarte neplăcute datorita personalului care lucrează acolo!!! Dl Stoica va susțin cu toată inima sa se poată schimba "ceva", și sunt sigura ca sunt mulți ca mine!! O zii buna! !!


In replica, fostul primar din Smeeni, Nicu Nastase comenteaza pe FB:
"Domnule Stoica, sunteti consilier in cadrul primariei Smeeni, cazuri de genul acesta se pot regasi aproape la toate spitalele din tara sau poate mult mai grave. Stiti cite vieti a salvat aceasta unitate spitaliceasca ? Stiti cit valoreaza acest spital pentru locuitorii comunei Smeeni si a comunelor invecinate?Eu nu am studii de medicina sa-mi dau cu parerea ce medicamentatie trebuie data unui pacient ajuns la spital si cred ca nici o alta persoana in afara de medicul de garda. In calitatea pe care o aveti, trebuia sa discutati cu managerul spitalului despre acest caz. Pentru mine acest spital face parte din viata mea, stiti la ce ma refer. Daca ma gindesc bine doamna Cozaroc in iarna lui 2012 imi multumea mie si echipei de medici de la spitalul din Smeeni pentru felul cum a fost tratata mama sa. (aici ) Acum nu stiu ce sa mai inteleg. La Smeeni avem nevoie de medici si de acest SPITAL. Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu comentariul meu."

In urmă cu 2 săptămâni aduceam în atenția publică un alt caz asemănător, (detalii aici) însă acuzațiile aduse atunci Spitalului din Smeeni, nu s-au confirmat încă, deoarece cea care a făcut sesizarea nu a putut fi contactată de conducerea spitalului.

Așteptam o reacție publică oficială, chiar şi pe FB, din partea celor ce pot da raspunsuri pe marginea celor relatate mai sus.

vineri, 13 martie 2015

CĂLMĂŢUI - nume din Bărăgan ce se identifică şi cu localitatea Smeeni

Călmățuiul este numele unui râu din partea de sud-est a României ce străbate județele Buzău şi Brăila înainte de a se vărsa în Dunăre. El izvorăște din zona mlăștinoasă, delimitată de Municipiul Buzău şi comunele Stâlpu, Costeşti şi Țintești. Raul Călmățui are lungimea de 145 km, suprafața bazinului său hidrografic fiind de 820 km2.

Calmatuiul traverseaza toate cele 7 sate ale comunei Smeeni
Pentru locuitorii din Smeeni Călmăţuiul reprezintă "gârla", ce curge de când se ştiu ei pe aceste meleaguri. Iarna râul îngheaţă sau se umple cu zăpadă, primăvara când plouă mult se umflă şi uneori se revarsă peste maluri şi inundă anumite suprafeţe de teren, vara de cele mai multe ori seacă, iar toamna, dacă nu plouă mult, îşi urmează cursul normal către bătrânul fluviu, Dunărea.

Pentru copiii de astăzi, mult prea "ocupaţi" cu jocurile pe calculator, nu este altceva decât o apă curgătoare care trece pe lângă Smeeni şi care uneori mai îi îndeamnă şi la pescuit sau în cel mai fericit caz, îi mai aduna pe lunca din jur la câte un meci de fotbal. Pentru copiii de altădată din Smeeni, Călmăţuiul era locul unde se strângeau vara şi îşi petreceau amiezile toride la scăldat şi la prins peşte.


Pentru oamenii mari din Smeeni, acest râuleţ îi ajută uneori vara la irigarea terenurilor agricole sau la adăpatul animalelor, dar şi la petrecerea unor momente frumoase şi relaxante în sânul naturii, pescuind sau ascultând susurul apei şi amintindu-şi de anii copilăriei.


In fiecare an, la sfârşitul iernii râul, vecin de secole cu cei care au locuit şi locuiesc în Smeeni se pregăteşte să întâmpine surâsul primăverii.
După ce o iarnă întreagă a adăpostit în albia sa zeci de tone de zăpadă, odată cu creşterea temperaturilor şi topirea zăpezilor, Călmăţuiul își reia cursul său normal. Mai mult decât atât, apa scursă din sat, alimentează albia acestuia, iar în unele locuri  poate ajunge şi la un metru şi jumătate adâncime. Imediat ce dă colţul ierbii pescarii amatori încep a se strânge pe maluri şi în încercarea de a-şi umple timpul liber cu pasiunea lor. Peştele în această perioadă se lasă de cele mai multe ori foarte mult aşteptat, mai ales datorită faptului că acum râul este destul de „nervos". Ici colo pe lunca din jurul albiei sale, încep sa apară câte o vacă sau un cal la păscut, dar şi păsările sătenilor ce au casele în apropiere. Odată ce iarba creşte, iar întreaga luncă a Călmățuiului prinde culoarea verde, peisajul devine unul fantastic, plin de viaţă şi cu greu te mai saturi privindu-l in zare.

Uneori primăvara Călmățuiul nu este chiar aşa de prietenos cu cei din Smeeni. Ploile abundente  aduc de cele mai multe ori şi inundaţii, mai ales in zona târgului de la Smeeni dar şi în satul Moisica.






In primăvara anului 2014 pe malul Călmăţuiului s-a plantat o perdea de salcâmi care în timp, se speră că va apăra localitatea de viscolul şi nămeții iernilor din ce în ce mai vitrege în această parte de Bărăgan. Iată că poate peste ani, râul Călmăţui va avea un vecin necesar, această mică pădurice care poate îi va purta şi numele.



Pasionaţii de pescuit sunt cei care pot fi văzuți în fiecare vară, atunci cand sunt in vacanţă sau în concediu, pe malul râului de dimineaţa până pe înserate. Sunt încrezători că aici pot prinde peşte, deşi uneori cei mai mulţi se "laudă" doar cu câţiva peştişori pe fundul unei găleţi sau sacoşe. 

Din nefericire, in zilele caniculare ale verii apa pe Călmăţui scade foarte mult şi nu puţine au fost verile în care râul a şi secat.



Valea Călmățuiului este suprafața de teren din jurul râului, care la Smeeni se întinde pe zeci de km pătraţi. Aceasta este ocupată în cea mai mare parte de păşune dar şi de terenuri agricole. Producţia agricola de pe terenurile din jurul râului nu este prea strălucită, mai ales datorită solului care este puţin fertil, agricultorii apelând de cele mai multe ori la soluţii de fertilizare artificială pentru imbunatatirea productiei.  

Aproape în fiecare vară, în unele locuri de lângă sat şi din apropierea Călmățuiului, au început sa apară "plantaţii" întregi de ciulini care umbresc peisajul şi micşorează mult din suprafața destinată păşunatului animalelor. In aceste zone in urma cu câţiva ani au fost îngropate tone de gunoi iar în locul lor au apărut aceste pădurici de ciulinii, care sunt atât de deşi încât ai putea sa te rătăcești prin ei.

Cu siguranţă ar fi multe de povestit despre Călmăţui, şi bune şi mai puţin plăcute. Cert este că acest nume este strâns legat şi de Smeeni. Dovada stau denumirea de "Valea Călmățuiului" dată formaţiei de colindători din Smeeni, unică în ţară, dar şi numele sărbătorii comunei Smeeni, Florile Călmățuiului, care anul acesta (2015) va ajunge la cea de a treia ediţie.

Alte informatii despre Calmatui puteti gasi si aici: 
http://dev.adworks.ro/natura/situri/367/Valea-Clmuiului.html





miercuri, 11 martie 2015

CALŢUNA, Satul din comuna Smeeni, care pe an ce trece rămâne fără pășune

"Promisiunile pe care le-au promis ei... şi noi îi iubim foarte mult pentru islazul ăsta... să ne dea păşunea noastră dom' le, să  ne dea păşunea la animale că avem şi noi animale... cea mai mare durere pe la noi, ASTA  este ...." . Acestea au fost cuvintele unui bătrân din satul Călţuna din Smeeni, rostite în urmă cu aproape un an de zile. El a făcut referire în primul rând la autorităţile locale din Smeeni, care le-au promis, că până cel târziu în toamna lui 2014 vor rezolva problema păşunii din sat.
Pășunea din satul Caltuna se diminuează de la an la an 
Mai precis sătenii din Călţuna au primit asigurări din partea aleșilor locali că se vor face măsurători, iar suprafețele de pământ găsite în plus în diverse locuri se vor transforma cel târziu din primăvara acestui an (2015) în pășune. 

Iată că a venit primăvara şi cei din Călţuna așteaptă cu sufletul la gură să vadă cum păşunea moştenită de la strămoşii lor, încă din anul 1918, se va reîntregi.

De-a lungul anilor cei care au ocupat fotoliul de primar în Smeeni, au încercat sa rezolve această problemă delicată a țăranilor din Călţuna, care de peste 15 ani observă cum, an de an, rămân fără suprafeţe importante din păşune, iar animalele lor nu mai au ce mânca, mai ales în zilele toride de vară. 

In Campania electorală din anul 2012, Nicu Năstase, încă primar la acea vreme în Smeeni, le spunea oamenilor: " Aici la Călţuna sunt cetăţeni, cu titluri de proprietate, unde se află păşunea dumneavoastră. E proprietatea lor. Cine v-a spus că vă dă pășunea vă minte. Cum să dau păşunea acolo unde este proprietatea unui om. Conform Constituţiei proprietatea în România este garantată. In vatra satului, lângă Călțuna sunt terenuri în plus care nu sunt prinse în titlul de proprietate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte sate din comuna Smeeni. Aici în sat la dumneavoastră sunt în plus 31 de ha. Există posibilitatea că cei care sunt proprietari să vândă terenurile, primăria să le cumpere şi să le transforme prin hotărâre de Consiliul local în păşune, iar primăria să devină proprietar, dar este foarte greu sa se întâmple lucrul acesta." 

La acea vreme, primarul din Smeeni nu a putut să le promită celor din Călţuna ca le va da păşunea. In schimb, actuala conducere a primăriei din Smeeni, prin vocea d-lui primar Andrei Ion, intr-un interviu dat în vara anului 2014, declara:" La Călţuna sunt o grămadă de terenuri pe care oamenii le au în plus, în general sunt extinderi de curţi. Treaba este rezolvată în proporţie de 70-80%. Din păcate acum sunt recolte şi nu mai putem continua, însa imediat ce se strâng recoltele, o sa facem de aşa natură încât terenurile care sunt în plus, să le aducem unde este păşunea. Păşunea acum este pusă toată în titlul de proprietate. Interesant este că, deşi este pusă în titlul de proprietate, este în continuare păşune, adică cei care au terenul acolo la păşune, cu siguranţă îl au altundeva, că altfel se duceau şi-l luau acolo. La Călţuna sunt oameni, care n-au avut pământul de la revoluţie, l-au avut în titlul de proprietate, dar nu l-au avut fizic". 

Edilul din Smeeni declara atunci că imediat ce se strâng recoltele, adică din toamnă, oamenii vor avea păşunea. Toamna a trecut, iată a venit primăvara şi sunt semnale de la sătenii că islazul nu va fi reîntregit aşa cum l-au avut de la strămoşi. 

Vom urmări îndeaproape acest subiect şi vom reveni cu detalii în perioada imediat următoare. Pana atunci, iata cateva din materialele pe tema pasunii de la Caltuna, in clipurile de mai jos:





duminică, 8 martie 2015

PROMISIUNI PENTRU O VIITOARE ASFALTARE A ULIȚELOR DIN SMEENI

Oficiali din primărie le garantează locuitorilor că începând cu acest an vor începe lucrările de asfaltare a mai multor străzi din întreaga comună. Peste 90 miliarde de lei vechi se vor cheltui in urmatorii 3 ani, costul a circa 7,3 km de sosea. 
Dezvoltare Locală (PNDL).
Este vorba despre un proiect de asfaltare a străzilor din comuna Smeeni după cum urmează:
– Satul Smeeni va beneficia de 3 643 metri liniari (3,6 km) de asfalt, in Udați Mânzu se va asfalta 1 561 ml, satul Albești se va înnoi cu – 864 ml de asfalt, Călţuna 886 ml, iar Moisica cu 380ml.
In total, modernizarea drumurilor in comuna Smeeni se va realiza pe o suprafața de 7,3 km.
Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA se ridica la suma de 9.030.140 lei (peste 90 miliarde lei vechi) din care 8.751.920 lei de la bugetul de stat, urmând ca diferența de 211.150 lei să fie asigurată de la bugetul local. Surse din cadrul primăriei afirmă că deocamdată proiectul se află in fata achizițiilor publice, iar suma aceasta ar putea scădea.
Termenul de realizare a acestui proiect este de 3 ani de la semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice (managerul acestui program). Mai precis daca anul acesta, 2015,  vor începe lucrările odată cu semnarea contractului de finanţare, lucrările se vor finaliza în 2018.
Optimişti şi încrezătorii în reuşita acestui proiect, reprezentanţii administrației locale din Smeeni, speră ca odată cu demararea lucrărilor de asfaltare a uliţelor din comună, pentru sătenii de aici ” va fi sărbătoare atunci când vor vedea utilajele de asfaltat pe străzile din localitate. Şi asta pentru că, de mai bine de două decenii aşteptau să scape de calvarul prafului şi noroiului de pe uliţele satului. Nu vor mai calca pe pietre, nu vor mai avea praf de la fiecare mașină care trece pe drum, iar cizmele de cauciuc vor fi de tristă amintire.
 Deşi veştile legate de asfaltarea străzilor din comună sunt îmbucurătoare, pentru aleşii locali din Smeeni există şi motive de tristeţe. Zilele acestea s-a aprobat si bugetul pentru anul 2015 care este cu mult mai mic decât în anii trecuţi.
 Veniturile planificate de compartimentul contabilitate al primăriei, care a întocmit proiectul de buget local pentru anul în curs este de 6.265.000 lei.
Cea mai mare parte a banilor – 52,09 % – 3.264.000 lei va merge către învatamant (salarii, sume prevăzute prin hotărâri judecătorești, cheltuieli materiale).
Sănătatea va primi 10,69% – 670.000 lei, iar pentru funcționare (salarii, energie, telefon, posta, materiale de curățenie etc ) primăria comunei Smeeni va cheltui 790.000 lei – 12,60 % din bugetul pe 2015. Pentru protecția sociala se prevede suma de 664.000 lei -10,59 % , iar cultura si sportul (salarii, internet, religie, ziua comunei ) are alocată suma de 112.000 lei – 1,80 %.
Serviciile publice, protecția mediului si drumurile, toate la un loc adună o cheltuială de aprox. 7 % din buget. Restul de aproximativ 5% – reprezintă investițiile pentru comună.
Cea mai mare parte a consilierilor locali din Smeeni, afirmă că este vorba despre un buget de criză, care nu acoperă nici pe departe necesităţile reale ale comunei Smeeni.
“În timp ce comunele mici, cu bugete de câteva miliarde lei vechi, sunt avantajate de noua împărţire guvernamentală a bugetului, localităţile mari ale judeţului, cum este şi comuna Smeeni, au pierdut BANI importanţi  Cel puţin în cazul nostru, faţă de anul trecut am pierdut nu mai puţin de 14 miliarde lei vechi. Acest fapt ne blochează o mare parte din investiţiile preconizate în acest an, situația nu este tocmai roz, insă nu vom sta cu mâinile in sân“ comenta primarul Ion Andrei, pe marginea bugetului local, din acest an.
Primarul comunei Andrei Ion este optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei şi realizarea de investiţii, in ciuda tuturor greutăților apărute, dar le cere sătenilor răbdare şi înţelegere.

Cele mei citite stiri